https://hatartalanvilag.blogspot.hu/ A boldog házasság legfontosabb alapelvei - Határtalan Világ

Önismeret

Rejtély

Post Top Ad

Rózsaszín álmok

Amikor az oltár előtt állunk, rózsaszín álmokat szövünk a közös jövőről, ami elképzeléseink szerint csupa öröm és boldogság lesz. Sajnos azonban a válási statisztikák szerint ez a rózsaszín álom nem mindig válik valóra. Vannak, akiknek sikerül egy egész életet leélni együtt, boldogan, de vajon mi a titkuk?

Nos, ez nem olyan egyszerű, mint egy recept, hogy ha a megfelelő hozzávalókat beletesszük, biztosan sikerülni fog, de azért a jó házasságnak is van néhány alapvető összetevője, melyek jó, ha belekerülnek.

Válasszunk megfelelő partnert

Mondani persze könnyű, de ki is a megfelelő?

Jó, ha a házasfelek hasonló környezetből jönnek, hasonló neveltetésben részesültek, megegyeznek az erkölcsi elveik és hasonló elképzeléseik vannak a vallással kapcsolatban. Ezek annyira alapvető dolgok egy ember jellemét illetően, hogy ezzel kapcsolatban nagyon nehéz áthidalni az ellentéteket.

Azonos jövőkép

Fontos egy házasságban, hogy a partnereknek hasonló elképzeléseik legyen a jövővel kapcsolatban. Egyformán gondolkozzanak karrierről, anyagi előrehaladásról, családalapításról. Fontos mérföldkövei ezek a közös életnek, jó, ha megegyeznek a kitűzött célok és a fontossági sorrendek.

Tervezett családalapítás

Az évek folyamán nagyon sok változás következik be egy pár életében. Hullámvölgyek és hullámhegyek követik egymást munkahelyi, családi és anyagi téren is, de egy házasságban a legnagyobb változást az első gyermek érkezése hozza. Nagyon fontos, hogy közös elhatározás előzze meg az első baba világra jöttét, ne bízzuk a véletlenre. Őszinte, szoros és mély kapcsolat kell ahhoz, hogy „átvészelje” egy gyermek érkezését. Legyünk tudatában annak, hogy ezentúl kevesebb idő, pénz és energia jut majd egymásra, hogy többé nem egy gondtalan pár leszünk, hanem gyermekünkért felelősséggel tartozó szülők. Ez persze nem jelenti a szerelem és a romantika végét, de tudatosabban kell rá törekednünk, mint korábban.


Feladatmegosztás

Teljesen mindegy ki, milyen feladatot vállal, a lényeg az egyenlő elosztás. Nem szerencsés, ha az egyik fél folyamatosan áldozatnak érzi magát. Napjainkban már nincs otthon a feleség, hogy gyereket neveljen és rendben tartsa a háztartást, miközben a férj megteremti a család anyagi biztonságát. Napjainkban a nők ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak, így a férfiaknak is illik segíteni a házimunkában. Persze ne várjuk egy férjtől sem, hogy vasaljon, vagy alaposan takarítson, de a porszívózást vagy a fűnyírást szívesen elvégzik.

Türelem, türelem

Minden házasságban vannak és lesznek kisebb-nagyobb veszekedések és talán jó is néha egy-egy kiadós csetepaté, hogy felszínre kerüljenek az elfojtott sérelmek és jól kibeszélhessük azokat. Nem árt azonban, ha egy-egy ilyen alkalommal nem veszünk elő régi dolgokat, nem hánytorgatunk fel rég elfeledett hibákat. Próbáljunk higgadtan beszélgetni és közösen megoldást keresni az adott helyzetre. Soha ne vágjunk olyasmit egymás fejéhez, amit később megbánhatunk.

Megfontolandó igazságok

Éveken, évtizedeken át együtt élni valakivel, szeretetben, megértésben nem könnyű, de nem is lehetetlen. Dolgozni kell a boldogságon nap mint nap, nem adják ingyen, azonban csak rajtunk múlik, hogy az a szeretetteljes, boldog házasság, amiről az oltár előtt álmodtunk, megvalósul-e.

Van néhány alapvető igazság, amit érdemes megfontolni.

Intim beszélgetések

Nagyon fontos, hogy az évek múlásával ne felejtsünk el párnak maradni. Ne csak a gyerekekről és a velük kapcsolatos tennivalókról beszéljünk egymással, hanem néha üljünk be együtt a kádba, vagy gyújtsunk meg egy illatos gyertyát és beszélgessünk egymással, egymásról. Osszuk meg egymással a gondjainkat, a gondolatainkat, az örömeinket, kérjük ki egymás véleményét, mint szerelmünk hajnalán, amikor éjszakákat tudtunk átbeszélgetni.

Szexuális összhang

Soha nem az a fontos, hogy egy-egy pár hetente hány alaklommal bújik össze, hanem az, hogy mindenkinek elegendő legyen ennyi alkalom. A gondok ott kezdődnek, amikor nagyon különböző a házasfelek vérmérséklete. A legfontosabb azonban a kritikamentes, építő, őszinte kommunikáció. Mindannyian ismerjük a néma gyerek esetét, ne essünk ebbe a csapdába. Sokan még hosszú évek múltán sem képesek nyíltan beszélni a vágyaikról, honnan tudná akkor a párjuk, hogy mit szeretnének? Egy jó kapcsolat egyik alappillére a kölcsönösen örömteli szexuális élet, kivel is beszélhetnénk erről őszintén, ha nem azzal, akit a leginkább érint?

Csapatmunka

Egy hosszú házasság rengeteg megoldandó feladat elé állítja a párokat. A közös munka, a problémák közös megoldása nagy összetartó erő. Jó érzés tudni, hogy amíg együtt vagyunk, mindent megoldunk, hogy együtt semmi baj nem érhet minket, mert összetartozunk, mint a borsó meg a héja.

Pénzügyi együttműködés

Házassága válogatja, hogy közös kasszán élnek-e, vagy ki-ki a saját keresetét osztja be. Napjainkban a házassági szerződés sem ritka. Fontos azonban, hogy a lényeges pénzügyi kérdésekben közösen döntsünk, közös célokat tűzzünk ki és közösen valósítsuk meg azokat. Így az öröm is közös lesz.

Egy kis odafigyelés

Sokszor egészen apró dolgok is elegendőek a boldogsághoz. Nem csak arról van szó, hogy a férj néha vegyen virágot a feleségének, vagy a nő főzze időnkét a párja kedvencét. Néhány elejtett kedves szó, egy-egy apró gesztus, vagy érintés, mely arról árulkodik, hogy fontosak vagyunk a párunknak, nagyban erősíti az összetartozás érzését.

Te Ünneped

Könyvajánló

Közelebb egymáshoz
11 tévhit párkapcsolatainkról
L. Stipkovits Erika

Miért nem hív fel? Miért húzom fel magam apróságokon? Miért történik velem mindig ugyanaz?
Párkapcsolati problémáink legtöbbször tudattalanul viruló tévhiteinkben gyökereznek, hamis elképzeléseink pedig sokszor önbeteljesítő jóslatként működnek. De még ebből a csapdahelyzetből is van kiút. A szerző terápiás esetei alapján bemutatja, hogyan befolyásolják tévhiteink érzéseinket és viselkedésünket. Hasznos gyakorlataiból és érdekes tesztjeiből pedig megtudhatjuk, hogyan ismerhetjük meg és fejleszthetjük magunkat párunkkal együtt, hogy valóban közelebb kerüljünk egymáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Post Top Ad